Geştalt Terapisi ile Çalışan Uzmanlarımız
Kliniğimizde Geştalt Terapi ekolünü kullanan psikologlarımızdan 0553 806 16 28 numaramızı arayarak veya whatsapp üzerinden hemen randevu alabilirsiniz.
Geştalt Terapi
Geştalt Terapi Yaklaşımı Nedir?
Geştalt Yaklaşımı 1940’lı yıllarda Fritz Perls, Laura Perls ve Paul Goodman tarafından geliştirilmeye başlanmış bir yaklaşımdır. Geştalt aslen Almanca bir kelime olmasıyla birlikte diğer dillerde tam bir karşılığı olmadığı için tek bir kelime ile doğrudan karşılığını açıklamak güçleşmektedir. En kısa anlamıyla, parçalara ayrılamayan bir bütün olarak ifade edilebilir. Aslında geştaltı tam tanımlayabilmek için üç şeye ihtiyaç vardır diyebiliriz. Bunlardan birisi nesne ya da kişi, ikincisi o nesne ya da kişinin içinde bulunduğu ortam ve son olarak bu ikisinin birbiriyle ilişkisi olarak ifade edebiliriz. Çünkü bir nesne ya da kişinin farklı ortamlarda farklı anlamlandırma biçimleri olabilir. Örneğin bir ateşin dumanı bir deniz kenarında ise romantik bir ortam hissi verebileceği gibi, bir volkanik dağın başında gözlendiğinde bambaşka duygulara neden olabilir. Her ortamda bir dumanla bir kişinin ya da nesnenin oluşturduğu geştalt birbiriyle başka olacaktır.
Geştalt Terapi Yaklaşımı Neye Odaklanır?
Yaşamın içerisinde de hepimiz hem kendi içimizdeki parçalarla (kendi farklı özelliklerimiz, kendi bedenimiz, kendi düşünce ve duygularımızla) hem de çevreyle ayrı geştaltlar oluştururuz. Kendimiz ve çevre arasındaki ilişkimiz de ayrı bir geştalttır. Dolayısıyla aslında bütün, kendisini oluşturan parçaların toplamından daha fazladır ve daha farklıdır. Bütüne dair önceden belirlenmiş bir tanım yapmamız bu durumda pek imkanlı olmaz.
Herkes için de farklı durum ve bağlamlarda hissedeceği duygular, düşünceleri, davranışları, sahip olduğu ihtiyaçları değişiklik gösterir. Kişi, tüm bu sahip olduklarıyla bir bütündür ancak sahip olduğu bu parçaların da ayrı ayrı önemi vardır ve parçaların bütünle ilişkisi psikoterapi içerisinde önemsenir ve ele alınır.
Geştalt Yaklaşımında Amaç Nedir?
Geştalt yaklaşımı kişinin çocukluğu ve kendilik gelişimiyle, geçmişteki anılarıyla şimdide çalışır. Bu anıların şu andaki yaşantısına etkileri üzerinde durur. Burada amaç farkındalıktır. Ancak farkındalıktan kast edilen, devam eden davranışı ile geçmişi arasındaki bağlantıya dair nedensel bir farkındalık değildir. Nedenler elbette vardır ve önemlidir ancak yaklaşım içerisinde nedenlerin üzerinde durmaktan çok, kişiye geçmişte tamamlanmayan duyguların yaşatılarak tamamlanmaya çalışılması, davranışının günümüzde devam etmesine yol açan etmenlerin fark edilmesi ve gerektiğinde kişinin harekete geçmesinin sağlanması amaçlanır.
Amaç şimdi ve burada geçmişin anlamlandırılması, geçmişle şimdi arasında bağlantı kurulması ve kişinin kendisinden beklediği davranışsal değişikliklerin sağlanması ya da uygun koşulların oluşturulması amaçlanır. Dolayısıyla amaç sadece farkındalık değildir. O farkındalığın kişinin yaşamına uygulanabilirliği üzerinde de durmaktır.
Bunu yaparken en önemli enstruman terapist ve danışan arasındaki gerçek ve insan insana ilişkidir.
Geştalt Terapi Yaklaşımı İnsana Nasıl Bakar?
Geştalt yaklaşımı varoluşçu, fenomenolojik ve bütüncül yaklaşımlardan temel alan bir kuramsal yaklaşımdır.
Her organizmanın uygun koşullar sağlandığında varlığını sürdürebilecek, büyüyüp gelişebilecek güce sahip olduğu bakış açısındadır. Ancak büyüme ve gelişmenin ne yönde ve nasıl olacağını ancak organizmanın kendisi belirleyebilir.
Varoluşçu yaklaşıma göre her canlı kendisini gerçekleştirebilir var olan potansiyellerini açığa çıkarabilir, olduğu halini en iyi hale getirmeye çalışabilir. Yaşamın önceden belirlenmiş tek bir anlamı yoktur ve kişinin kendisi yaşamına anlam verdikçe bir anlam oluşur. Herkesin kendi yaşamını, yaşadıklarını anlamlandırma biçimi bir başkasından farklıdır ve kişi yaşamına verdiği bu anlama göre hayatını sürdürür. Bu süreçte hangi ihtiyaçlarının ne kadar farkında olduğu, bunlarla ilgili ne kadar sorumluluk aldığı, ihtiyaçlarını karşılamak konusunda kendisini nasıl ve niçin durdurduğunu anlamak terapinin işlevlerindendir. Fenomenolojik açıdan da her kişinin sahip olduğu biricik bakış açısı kendisinin özelinde ele alınır. Üzüntü genel olarak bir üzüntü duygusu değil, o kişiyi neyin nasıl üzdüğü, öfkenin genel bir duygu değil o kişiyi neyin nasıl öfkelendirdiği gibi açılardan bakılarak tüm duyguların, yaşantıların kişi için sahip olduğu öznel anlamlar, duyguların temelinde yatan manevi ihtiyaçlar terapi içerisinde önemsenir.
Bütüncü bakış açısına göre de zihin, beden ve ruh aynı şeyin farklı görünüşleridir. Bu açıdan da bedensel-ruhsal şeklinde bir ayrım yapmak yerine, bedensel, ruhsal ve duygusal süreçlerin birbiriyle bağlantılı şekilde kişiyi nasıl etkilediği ele alınır. Beynimiz de iki ayrı hemisferden oluşur. Sağ beyin ağırlıklı olarak duygusal süreçlerden, uzaysal ilişkiler, sezgilerle ilişkiliyken sol hemisfer ağırlıklı olarak mantıksal düşünceler, nedensel açıklamalar ve tümdengelimsel önermelerle ilgilenir. Geştalt yaklaşımı içerdiği yaratıcı ve sanatsal yönlerle de sağ beyin işlevleriyle sol beyin işlevlerini bütüncül olarak ele alır ve kişi için sadece mantık, analiz, olayların nedenselliğini değil, duygusunu, ihtiyaçlarını, bedensel yaşantılarını birlikte ele alır.
Sadece kişinin kendi süreçleriyle bütünleşmesini değil, yaşadığı çevre ile ilişkisi açısından oluşturduğu alanları da ele alır.
Neden Geştalt Terapi Yaklaşımı?
Geştalt yaklaşımı sadece bir kuramsal yaklaşım değil aynı zamanda bir yaşam felsefesidir. İnsana bakış açısının kişiye özel olması, bireyi kategorize etmemesi, genel kriterlere göre değerlendirmemesi önemlidir. Her insanın özel olarak kendi duygusu, bedeni düşüncesi ihtiyaçları ve çevresiyle biricik değerlendirilir. Bir insanın sadece bedenine bakıp ne hissettiğine dair bir anlam çıkartamayız, keza sadece düşüncesini ya da duygusunu bilerek de davranışına dair bir anlam çıkaracak olsak da bu eksik olur. Kendi özelliklerini, duygularını, davranışlarını, ihtiyaçlarını fark etmek isteyen ve bunların yaşamındaki anlamını merak eden kişiler bu yaklaşımla terapide çalışmak isteyebilirler.
Geştalt Terapi Yaklaşımı Hangi Sorunlarla Çalışır?
Geştalt terapi yaklaşımı ağırlıklı olarak aşağıda yer alan konular üzerinde çalışır;
-
Kişilik sorunları,
-
Evlilik ve ilişki problemleri,
-
Cinsel işlev bozuklukları,
-
Psikosomatik sorunlar,
-
Depresyon,
-
Kaygı,
-
Öfke sorunları,
-
Kendilik gelişimi
-
Utanç,
-
Kişi-çevre uyumsuzlukları.