EMDR Terapisi ile Çalışan Uzmanlarımız
Kliniğimizde EMDR Terapi ekolünü kullanan psikologlarımızdan 0553 806 16 28 numaramızı arayarak veya whatsapp üzerinden hemen randevu alabilirsiniz.
EMDR- Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme
EMDR Terapi Nedir?
EMDR, travmatik olaylar sonrası görülen psikolojik sorunların tedavisinde kullanılan, etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış, yapılandırılmış bir terapi yöntemidir. EMDR sürecinde gerçekleştirilen çift taraflı uyarım sayesinde (genellikle göz hareketleri) travmatik anının canlılığını ve bu anı ile ilgili duygularla çalışılır. EMDR terapisi etkinliği geniş çapta araştırılmış ve kanıtlanmış etkili bir psikoterapi yöntemidir.
EMDR çocuklarda ve her yaştan yetişkin ile uygulanabilir.
EMDR Terapi Hangi Alanlarda Kullanılır?
-
Kaygı, panik atak ve fobiler
-
Kronik hastalıklar ve medikal problemler
-
Depresyon ve bipolar bozukluklar
-
Yeme bozuklukları
-
Kayıp ve yas
-
Travma sonrası stres bozukluğu ve diğer travma ve strese bağlı konular
-
Doğal Afetler
-
Saldırı ya da tacize maruz kalma
-
Trafik Kazası
-
Aile içi şiddet
-
Madde kullanımı ve bağımlılık
EMDR Terapisini diğer terapi yöntemlerinden ayıran nedir?
EMDR terapisinde kişiye rahatsızlık veren konu hakkında detaylı şekilde konuşmayı ya da seanslar arasında ödev yapmayı gerektirmez. EMDR terapisinde duygu, düşünce ve davranışı değiştirmek yerine travmatik olay veya durumdan kaynaklanan duygu, düşünce veya davranışların çift taraflı uyarım ile doğal iyileşme sürecini sürdürmesine yardımcı olur. EMDR terapisi beyinde işlenmemiş olan travmatik anıları çözmek için tasarlanmıştır. Birçok danışan için EMDR terapisi diğer ekollerde
olan terapi yöntemlerine göre daha kısa sürede tamamlanabilir.
EMDR Terapisi beyni nasıl etkiler?
Beyin travmatik olaylar ile baş etmek için doğal ve fizyolojik temelli bir yolu vardır. Normal olaylarda beyin anıları sorunsuzca depolar, ağ oluşturur ve hatırlanan diğer anılarla bağlanır. Travmatik olaylar sırasında bu ağ sağlıklı şekilde gerçekleşmez, beyin tabiri caizse “çevrimdışı” hale gelebilir ve deneyimlenen ile (hissetme, duyma, görme) beynin dil yoluyla olan hafızasında depoladıkları arasında kopukluk olur. Çoğu zaman beyin travmatik anıları sağlıklı şekilde iyileşmeye izin vermeyecek şekilde depolar. Travma beyinde iyileşmeye izin verilmeyen bir yara halini alır. İyileşme gerçekleşmediği için de beyin tehlikenin bittiği mesajını almaz. Yeni yaşanılan deneyimler, önceki travmatik anılarla bağlantı kurabilir ve olumsuz deneyimi tekrar tekrar pekiştirebilir. Bu durum duyular ve anılar arasındaki bağlantıyı bozar. Aynı zamanda beyin için bu travmatik olay ile bağlantılı
olan her yeni deneyim bir yara haline gelir. Başka bir deyişle, beyin de travmayla ilgili bir olay sırasında gördüğü, duyduğu, kokladığı ya da hissettiği şeylere karşı daha yüksek bir duyarlılık geliştirir. Bu durum sadece hatırlanılan olaylarda değil aynı zamanda bastırılmış ve hatırlanmayan anılarda da gerçekleşir. Bu yüzden EMDR, travmatik anıların çözülmesine ve daha az travmatik anılar gibi işlenmesine yardımcı olur.
EMDR Terapisi ne kadar sürer?
Standart bir EMDR seansı 50-90 dakika arası sürer. EMDR terapisinin amacı sorunlara neden olan travmatik deneyimleri tamamen işlemek ve yenilerine yer açmaktır. Bir travmatik deneyimi işlemek için bir veya birkaç seans gerekebilir. Unutulmamalıdır ki travmatik deneyimler için EMDR sürecini uzunluğu danışanın geçmişine bağlıdır. Tek bir EMDR hedefinin eksiksiz tedavisi ve klinik tabloda semptomları hafifletmek için üç yönlü protokol içerir:
-
- Geçmiş anılar
-
- Şimdiki zorlanmalar
-
- Gelecekteki eylemler
EMDR terapisi diğer terapi türlerinden daha hızlı sonuç üretebilse de, hızın terapinin amacı olmadığı ve her danışanın farklı ihtiyaçları olduğunu unutmamak önemlidir. Her danışan ile süreç farklı zamanlama ile çalışır, bazı durumlarda EMDR’a hazırlık süreci bile aylar sürebilmektedir.
EMDR Terapisi yaygın şekilde kullanılan bir yöntem midir?
EMDR dünyada yaygın olarak kullanılan bir terapi yöntemidir. EMDR üzerine yapılan araştırmalar, yüzlerce klinik çalışma, araştırma çalışmaları ve akademik makale içermektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve dünyada birçok ülkede devlet kurumlarının resmi onayına sahip olan bir yaklaşımdır.