top of page

Psikodinamik Terapi Ekolü ile Çalışan Uzmanlarımız

Tuba Erzan Kıran

Klinik Psikolog 

senacobanoglu_edited.jpg

Klinik Psikolog

Kliniğimizde psikodinamik terapi ekolünü kullanan psikologlarımızdan 0553 806 16 28 numaramızı arayarak veya whatsapp üzerinden hemen randevu alabilirsiniz.

Psikodinamik Terapi Nedir?

Psikodinamik terapi, Sigmund Freud’un öğretilerinin, ardından gelen kuramcılar tarafından günümüze uyarlanarak geliştirilen bir terapi ekolüdür.

Psikodinamik ekole göre, insan zihni karmaşıktır ve zihin bilinç, bilinç öncesi ve bilindışı katmanlarından oluşur. Farkında olmadığımız içsel süreçler her birimizin hayat akışını etkiler ve terapi sürecinde en temelde geçmişimizin, güncel hayatımız üzerindeki etkisinin anlaşılması ve yaşadığımız bilinçdışı çatışmaların bilince çıkarılması amaçlanır. Hayatımızı yönlendiren bu bilinçdışı süreçler, doğduğumuz günden beri deneyimlediğimiz ilişkisel dinamiklerle şekillenmiştir. Psikodinamik terapilerde terapist ve danışan birlikte, danışanın iç dünyasını anlamaya ve anlamlandırmaya çalışır; bundan dolayı halihazırda yaşanan deneyimler, tanıdık gelen duygular, kendini tekrar eden döngüler irdelenir ve bunların hepsi danışanın hikayesi bağlamında derinlemesine çalışılır.

Psikodinamik Terapi Nasıl Yapılır?

Psikodinamik terapi sürecinde terapist ile danışanın oluşturduğu ilişki üzerinden danışanın içsel dünyası anlamlandırılmaya çalışılır. Bu süreçte kişinin karakter yapılanmasını anlamak için, erken dönem çocukluk yaşantıları, anne baba ve diğer yakın ilişkileri, geçmişinde etkili olan olumlu ve olumsuz hayat olayları ile tekrarlayan ilişki örüntüleri yine terapist ve danışan arasındaki öznel ilişki bağlamında sıkça ele alınır.  Danışanın yaşamında tekrarlayan döngüleri, farkında olmadan tekrar ettiği ilişki paternleri, başaçıkma stillerinin farkındalık seviyesine getirilmesi amaçlanır. Danışan bu sayede hayatında karşılaştığı tıkanmışlıklar, tekrar eden örüntüler üzerinde yeni farkındalıklar kazanarak kendi seçimleri üzerinde öznel bir etki sahibi olur. Görünürde var olan sorunsalların altında yatan çatışmaların anlaşılması danışanın ruhsal derinlik kazanarak, kendi yaşadığı süreçleri daha derin bağlamda anlayabilmesine yardımcı olur. Psikodinamik terapilerdeki anlam arayışı ve her bir danışanın eşsiz öznel deneyimine duyulan saygı terapinin sürecinin mihenk taşıdır.

Psikanalitik Psikoterapide Seanslar Nasıldır?

Psikodinamik psikoterapi sürecinde danışandan, aklından geçenleri serbest çağrışım olarak adlandırılan şekilde mümkün olan en sansürsüz haliyle, üzerine düşünmeden terapiste anlatması beklenir. Terapi sürecinde önem teşkil eden diğer konu rüyalardır. Rüyalar danışanın kendi özelliğinde yaşadığı sorunsalları sembolize etmesi bağlamında ele alınır ve oldukça kıymetlidir. Psikodinamik psikoterapi süreci uzun soluklu, sıklıkla belirlenen sabit gün ve saatte haftalık olarak gerçekleşir. Terapi sürecinin ilerleyen aşamalarında bu sıklık terapist ve danışanın ortak kararıyla haftada iki veye üç olarak güncellenebilmekle birlikte haftada bir sıklıkla da devam edebilir. Haftalık ritmin korunması terapinin işlerliği açısından önemlidir.

Psikanalitik Psikoterapiye Kimler Başvurmalı?

Kişiler çoğunlukla günlük hayatta sık kullandıkları başa çıkma yollarından sonuç alamadığı, ikili ilişkilerde zorluk yaşadığı ya da beklenmedik şekilde gelişen bir kriz süreci ile terapiye başvurdukları gibi öfke, kaygı, çökkünlük ve mutsuzluk gibi başa çıkmakta zorlandıkları duygularla da terapiye başvurabilir. Terapi sürecinde beklenen danışanın geçmişinin şu andaki davranışları üzerindeki etkisinin anlaşılması, kendiliğinin bilinmeyen yönlerinin keşfedilmesi ve kendisi için anlam içeren bir hayat yaşamasıdır. 

 

Özetle hayatını daha iyi anlamlandırmak ve daha fazla doyum almak isteyen ya da hayatına bir terapistin nesnelliğinde yeniden bakabilme isteği ve merakı duyan herkes psikodinamik psikoterapiden faydalanabilir.
 

Psikodinamik Terapi Hangi Sorunlara İyi Gelir?

Travma Yaşantıları, Depresyon, Kaygı, İlişki Sorunları, Kayıp ve Yas Süreci, Öfke Sorunu, Somatik Rahatsızlıklar, Suçluluk ve Utanç Duyguları, Duygusal Travmalarla Başaçıkma, Kendilik Sorunları, İletişim Sorunları, Ailevi Sorunlar, Duyguları İfade Etmede Zorluk, Cinsel Yönelim/Kimlik Sorunları.

bottom of page