top of page
Sena Çobanoğlu

KENDİNİZE EN DOĞRU PSİKOLOĞU NASIL SEÇERSİNİZ?



doğru psikolog seçimi

Zaman zaman terapi sürecine başlarken zihninizde bazı soru işaretleri olabilir; “Doğru psikolog nasıl seçilir? “Psikoloğumu seçerken nelere dikkat etmeliyim?” gibi. Bu oldukça doğaldır. Hayatınızın en mahrem noktalarını konuşmak, hiç tanımadığınız bir insanla hayatınızın detaylarını paylaşmak ve kendi hayatınızı daha farklı bir gözle görmeye çalışmak her zaman kolay değildir. Kendinizi güvende ve rahat hissetmeyi istemek doğaldır. Hayatınıza başka bir perspektifle bakmaya çalışmak, kendinizi tanımak için atabileceğiniz en önemli adımlardan biri olabilir. Bu sürece eşlik edecek güvendiğiniz terapisti bulabilmek önemlidir.

Güvenli ve yargılanmayan bir ortam. Anlaşıldığınızı ve duyulduğunuzu hissetmek.. Doğru bir terapist, size bunları hissettirecek ve böylece problemlerle başa çıkmak için daha iyi yollar bulmanıza ve duygusal iyiliğinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır.

Araştırmalar, psikoterapinin en önemli yönlerinden birinin terapistinizle kurduğunuz ilişki olduğunu göstermektedir. Peki bu ilişkiyi kurabileceğiniz doğru psikoloğu nasıl seçebilirsiniz?

 

İhtiyaçlarınızı Belirleyin:

Terapi sürecinde hangi konularda destek aradığınızı ve terapistinizden ne tür bir yardım beklediğinizi netleştirin. Örneğin, stresle başa çıkmak, ilişki sorunları, depresyon, anksiyete gibi konular olabilir. Bazen birden fazla konu başlığınız olabilir veya sadece tek konuya odaklanmak isteyebilirsiniz. Psikolog seçimi esnasında, psikoloğun bu konularda uzmanlığı olup olmadığını araştırmanız faydalı olacaktır.

 

Uzmanlık Alanlarını Araştırın:

Terapistler farklı uzmanlık alanlarına sahip olabilirler. Çoğu zaman bu bilgiler özgeçmişlerinde belirtiliyor olur. Terapistlerin çalışma yöntemlerindeki farklılık terapi seanslarındaki duruşlarını ve konuya bakış açılarını değiştirir. Bu sebeple her terapistin çalışma alanı ve yönelimi farklı olduğu için terapi süreçlerindeki akışlarda biriciktir. Uzunluk, çalışma sıklığı, seans süresi, terapistin seansta var oluş şekli gibi konularda farklılıklar olabilir. Bazı konular özelinde terapistin belirli bir alanda deneyime ve eğitime sahip olması, size daha etkili bir destekte bulunmasına yardımcı olabilir. Terapistinizle bunu ilk seans görüşmesinde konuşabilirsiniz veya terapistinizi destek almak istediğiniz konu başlığını göz önünde bulundurarak terapistinizi seçebilirsiniz. 

 

Terapistinizin Eğitimini Araştırın;

Bir terapistin lisans ve yüksek lisans eğitiminin mesleki yetkinliğinde önemi büyüktür. Bu bilgileri terapistinizin özgeçmişinden öğrenebilirsiniz. Bu eğitimler kişinin mesleki yetkinliğini anlayabilmeniz için önemli olduğundan mutlaka araştırılmalıdır. Psikoloji lisansı ve yüksek lisansı ardından terapistler gelişmek istediklerini terapi yönelimlerinde ve a eğitim alırlar. Bu eğitimler terapistin o alanda veya o yönelimde daha fazla bilgi sahibi olduğu ve yetkinliğinin olduğunu gösterir. Bu doğru psikolog seçimi konusunda oldukça önemli bir başlıktır.

 

İlk Görüşmelerde Sorular Sorun:

Bir terapistle ilk görüşme sırasında, onların terapi yaklaşımını, deneyimlerini, randevu saatlerini hangi sıklıkla düzenlendiğini ve ücret politikalarını sormaktan çekinmeyin. Bu görüşme aynı zamanda terapistle uyumunuzu da değerlendirmenize yardımcı olacaktır. Beklentilerinizi ve sorularınızı paylaşmanız terapist ile kuracağınız ilişki için önemli adımlar arasında yer alabilir.

 

Terapiye Dair Beklentilerinizi Konuşun:

Kimi zaman terapi beklentileri gerçekçi olmayabilir. Seanslarda hızlı şekilde çözüm beklemek bunlardan biridir. Özellikle ilk seanslarda genelde terapistlerin amacı sürecin nasıl ilerleyeceğini size anlatmak, sizin ihtiyaçlarınızı anlamak, sizi tanımaya çalışmaktır. Bu sebeple kendi beklentileriniz konusunda terapistinizle açık şekilde konuşabilirsiniz. Böylece terapi sürecine başlarken beklentileriniz konusunda netleşmiş olmak mümkün olabilir.

 

Psikoterapi sürecine başlarken kendiniz için en uygun psikoloğu bulmak konusunda soru işaretlerinizin olması oldukça doğaldır. Bireyin kendi hayatını hiç tanımadığı birinin eşliğinde yeniden keşfetmesi, en karanlık odalara birlikte girmesi için o kişiye güvenmesi ve kendini güvende hissetmesi oldukça kıymetlidir. Bu sebeple psikoloğunuzun yetkinliğini sorgulamak, konu bazındaki profesyonelliğini anlamak ve etik şekilde çalışmasını beklemek en tabi hakkınızdır. Psikolog ve danışan arasındaki ilişki açık, dürüst, yargısız olmalıdır. Danışanın kendi hayatının derinlerine indiği bu keşif sürecinde terapistin görevi güvenli ve yargısız bir atmosfer kurmak ve süreç boyunca devam ettirmektir. Bu atmosferin kurulabilmesi için doğru psikolog seçiminin önemi büyüktür.

Comentários


bottom of page