top of page
Amber Dalmaz Urfalı

THERAPLAY® NEDİR? BOYUTLARI NELERDİR?

THERAPLAY® NEDİR?

Theraplay, çocuklar ve ebeveynleri için yapılandırılmış bir oyun terapisi yöntemidir. Theraplay’de amaç; bağlanmayı, öz saygıyı, neşeli bağlılığı ve başkalarına güvenmeyi arttırmaktır. Ebeveyn ve çocuk arasındaki doğal, sağlıklı etkileşime dayanır. Theraplay uygulayıcısı oyun aracılığıyla bu sağlıklı ebeveyn-çocuk ilişkisini model alır; çocuk ile ebeveynleri arasında bağlantı ve bakım verme örüntüleri yaratmayı, güvenli bağlanmayı geliştirmeyi ve olumlu içsel çalışma modelleri oluşturmayı amaçlar.


Theraplay seansları kişisel, fiziksel ve eğlencelidir. Çocuk ve ebeveyn/bakım veren arasında duygusal ve aktif bir bağ yaratır. Uygulayıcı ve ebeveyn süreç boyunca birlikte çalışır.


Genellikle 0-12 yaş aralığındaki çocuklarla;

- İçe kapanık ve depresif davranışlar,

- Dürtüsel, aşırı hareketli davranışlar

- Öfke, dışavurum, uyum problemleri,

- Gelişimsel gecikmeler,

- Dikkat eksikliği,

- Evlat edinilme,

- Kayıp veya travma nedeniyle ilişki kurmaktan veya bağlanmaktan kaçınma

gibi çocukluk dönemi sorunlarıyla çalışılır.


Konuşma değil oyun temelli bir yaklaşım olduğundan üç yaş altındaki küçük çocuklar ve bebeklerle de çalışılmaktadır.


THERAPLAY BOYUTLARI

Theraplay ebeveyn ve çocuk ilişkisinde olan dört temel niteliğe odaklanır: Yapı, Bağlılık, Besleme ve Mücadele.


Yapı Boyutu:

Sorumluluğun ebeveynlerde olması çocuk için güven vericidir. Ebeveynler çocuklarına karşı tutarlı, öngörülebilir davranışlar sergilerler. Destekleyici ve sıcak bir ebeveyn liderliği, yetişkinin çocuğun ihtiyaçlarını karşılamak için belirli bir düzen oluşturması çocuğun oto kontrolüne ve regüle olmasına yardımcı olur. Belirli sınırlar ve limitlerle temel güvenlik sağlanır.


Bağlılık Boyutu:

Ebeveyn ve çocuk arasında uyumlanma, güçlü bir bağ, uygun düzeyde uyarılma, neşe ve keyif dolu deneyimlerin sağlanmasıdır. Çocuğu fark etmek, onunla birlikte anda kalmak, yatıştırıcı bir tutum sergilemek bağlılık boyutunu destekler. Çocuk kendini değerli ve görülmüş hisseder.


Besleme Boyutu:

Sakinleştirici ve yatıştırıcı aktiviteler çocuğa dünyanın sıcak ve güvenilir bir yer olduğu hissini verir. Ebeveynin ona güven sağlayacağını gösterir. Çocuğun rahatlamasına ve kendisine bakılmasına izin verebilmesine yardımcı olur. Çocuğun kendini değerli biri olarak görmesini ve sevildiğini hissetmesini destekler.


Mücadele Boyutu:

Çocuğun yaşına uygun olacak şekilde risk alabilmesini, kendini yeterli hissetmesini ve kendine güven duygularını destekler. Çocuğun ebeveynleri tarafından çabalama, keşfetme vb. alanlarda teşvik edilmesidir.


Marschak Etkileşim Metodu (MEM)

Marschak Etkileşim Metodu (MEM) ebeveynler ve çocuk arasındaki etkileşimi incelemek ve değerlendirmek amacıyla kullanılan yapılandırılmış bir tekniktir. MEM seansı, çocuk ve ebeveynlerinin birlikte yerine getirdiği bir dizi basit görevden oluşur. Ebeveynlerle yapılan ilk görüşmenin ardından uzman, MEM seansı ile ebeveyn çocuk ilişkisini gözlemler, ardından ebeveynlere MEM seansı ile ilgili geri bildirim verir. Theraplay planlama sürecinin temelini oluşturan ve Theraplay’e özgü bir ölçüm aracıdır.


KAYNAK

- Theraplay Oyun ve Aile Terapileri Derneği http://www.theraplayturkiye.org/

- The Therplay Institute https://theraplay.org/



Comments


bottom of page